Vier klassieke Franse gerechten en bijpassende wijnen

De Franse keuken is ontzettend veelzijdig en kent heerlijke authentieke gerechten. Typisch Franse schotels zijn bijvoorbeeld Quiche Lorraine, Bouillabaise en Franse uiensoep, maar ook Coq au vin en Boeuf Bourguignon zijn beroemde klassiekers. Wil je nu een stukje Frankrijk naar huis halen en een van deze Franse recepten thuis klaarmaken? Schenk er dan direct een bijpassende wijn uit Frankrijk bij om je diner helemaal in de Franse stijl te houden.
Om je te helpen met het maken van een wijnkeuze, hebben we een aantal mooie aanraders voor je geselecteerd. 

Wijn bij Quiche Lorraine

Quiche Lorraine is een zeer bekende hartige taart, afkomstig uit de regio Lotharingen, (Lorraine in het Frans). De hoofdingrediënten zijn gerookt spek, ei en kaas op een bodem van deeg. Ook wordt er soms wat groente zoals wortel of prei aan de taart toegevoegd. Bij deze romige en smeuïge hartige taart met veel zout en room is een lichte rode wijn zoals Beaujolais erg geschikt om het geheel mooi in balans te brengen. Deze rode wijn heeft zachte tannines waardoor hij niet overheerst. Ook is een frisse witte wijn perfect bij deze quiche, zoals bijvoorbeeld een fruitige Silvaner of een levendige Sauvignon Blanc. 

Wijn bij Boeuf Bourguignon

Wie aan Frankrijk denkt, denkt aan Boeuf Bourguignon. Een echte bourgondische stoofschotel met rundvlees gestoofd in rode wijn, met zilveruitjes, kastanjechampignons en wortel. De klassieke schotel is geurig en rijk van smaak, en geeft je direct het gevoel dat je in Frankrijk bent. Combineer dit stoofgerecht bijvoorbeeld met een klassieke kasteelwijn. Een Franse wijn Bordeaux zoals de Château Coubet Côtes de Bourg is hierbij een mooie begeleider. Dit is een zachte en romige, maar stevige wijn die de kruidigheid van het stoofvlees goed aankan. 

Wijn bij Coq au vin 

Coq au vin, nog zo’n heerlijke typisch Franse klassieker. Deze stoofschotel wordt traditioneel gemaakt met een hele haan in rode wijn zoals Bourgogne of Beaujolais en groenten zoals bospaddenstoelen en wortel. Het gerecht kent echter vele variaties met andere soorten wijn, en kan ook bereid worden met verse gebraden kip. Wij raden je er een smaakvolle Rhone wijn bij aan, zoals een Chateauneuf-du-Pape. Deze wijn is bloemig en vol van smaak en geeft de Coq au vin een perfecte balans. Je kunt deze kruidige rode wijn ook heel goed in je gerecht gebruiken om het gevogelte in te garen. 

Wijn bij Bouillabaise

Bouillabaise is een verrukkelijke rijkgevulde vissoep uit Marseille. Deze smaakvolle soep vol met diverse soorten vis en zeevruchten, tomaat en saffraan brengt je helemaal in de zomerse sferen van Zuid-Frankrijk. De rijke zilte en toch zachte smaken uit de zee, gaat uitstekend samen met een pittige Rosé uit de Provence. Ook een volle witte wijn zoals een elegante Sauvignon Blanc of Chardonnay matcht goed.

Kortom: genoeg mooie wijnen die jouw Franse gerecht naar een hoger niveau tillen! 

 

Gerelateerde berichten