Dingen die je gewoon wilt weten voordat je een laptop koopt

Laptops worden een steeds gewoner artikel in de huidige maatschappij. Ze zijn zo populair dat mensen moeten weten hoe ze ze moeten kopen, want er zijn veel verschillende soorten laptops voor veel verschillende behoeften.

Hier zijn de belangrijkste en basis aandachtspunten die je moet weten voor je een laptop koopt.

Budget

Wellicht een inkoppertje, maar denk natuurlijk eerst aan je budget. Ook hier geldt dat je het zo gek kunt maken als je wilt, dus als je iets heel moois wilt met alle toeters en bellen, zorg dan dat je genoeg geld gespaard hebt of bereid bent om elke maand wat extra uit te geven tot het afbetaald is.

Scherm

Zorg ervoor dat de schermgrootte is wat je zoekt- schermgroottes variƫren van 11 inch, 13 inch, 14 inch, 15 inch, 17 inch+, en 18+. Je zult ook willen overwegen wat voor resolutie je wilt.

Als het om technologie gaat, is een van de belangrijkste aspecten om naar te kijken de grootte van het scherm. Hoe groter het scherm, hoe meer je kunt zien zonder op en neer of van links naar rechts te moeten scrollen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die met documenten en grafieken werken of die veel films of TV-programma’s bekijken. Bovendien vinden veel mensen dat ze een hogere resolutie nodig hebben om alle details in beelden, video’s en tekst te kunnen zien. Ben je iemand die graag veel vensters tegelijk open heeft of graag high-definition video’s bekijkt, dan wil je er zeker van zijn dat je laptop een hoge resolutie heeft.

Processor

Welk type processor wil je en welke generatie? Intel Core i3, i5, of i9? AMD A6, A8, of A10?

Als je een nieuwe laptop wilt kopen, is een van de belangrijkste factoren om naar te kijken het type processor. Dit komt omdat de processor verantwoordelijk is voor de werking van de computer en zijn mogelijkheden. Een Intel Core i3 is bijvoorbeeld een tragere processor dan een Intel Core i9. Zoek je een laptop die intensievere taken aankan, zoals gamen, dan zul je een model met een krachtigere processor willen overwegen. Omgekeerd, als je alleen iets nodig hebt voor basisgebruik zoals surfen op het web en tekstverwerking, dan volstaat een model met een minder krachtige processor.

RAM

RAM is belangrijk omdat het verantwoordelijk is voor de snelheid van je laptop. Hoe meer RAM je hebt, hoe sneller je laptop werkt. Dit is vooral belangrijk als je iemand bent die graag veel dingen tegelijk doet of die graag spelletjes speelt of films kijkt. Veel RAM hebben zorgt ervoor dat je computer niet langzamer wordt als je meerdere taken tegelijk probeert te doen. Voor basistaken als surfen op het web en het gebruik van Microsoft Office is 4 GB meer dan genoeg. Als je van plan bent te gamen of iets te doen dat meer kracht vraagt, ga dan voor 32GB of zelfs 64GB.

Harddisk

Bij de aanschaf van een nieuwe laptop is het belangrijk rekening te houden met het type harde schijf dat het apparaat heeft. De harde schijf is namelijk verantwoordelijk voor de opslag van alle gegevens die op de computer staan. Er zijn laptops met verschillende afmetingen van de harde schijf, en het is belangrijk er een te kiezen die past bij de behoeften van de persoon. Iemand die veel films of spelletjes downloadt zal bijvoorbeeld een laptop met een grote harde schijf van 1 of 2 TB willen hebben, zodat hij al zijn bestanden op het apparaat kan opslaan. Omgekeerd heeft iemand die niet veel bestanden heeft misschien alleen een laptop nodig met een harde schijf van 500 GB.

Besturingssysteem

Welk type besturingssysteem (OS) wil je? Windows 10, MacOS, Chrome OS, etc.?

Bij de aanschaf van een nieuwe laptop is het belangrijk te letten op het soort besturingssysteem dat het apparaat heeft. Dit komt omdat het besturingssysteem verantwoordelijk is voor de algemene werking van de computer. Het nieuwe Windows 11 is bijvoorbeeld een veelzijdiger besturingssysteem dan MacOS. Dit betekent dat Windows 11 op een breder scala aan apparaten kan draaien, terwijl MacOS alleen op Apple producten kan draaien. Bovendien geven sommige mensen de voorkeur aan Windows 11 omdat het gebruiksvriendelijker is dan MacOS. Omgekeerd geven sommige mensen de voorkeur aan MacOS omdat het veiliger is dan Windows 11. Daarom is het bij de aanschaf van een nieuwe laptop belangrijk om na te gaan welk besturingssysteem voor jou en je behoeften het beste zou werken.

Gewicht

Bij laptops is gewicht een belangrijke factor om rekening mee te houden. Als je je laptop vaak met je mee zult dragen, wil je er immers een die zo licht mogelijk is. Laptops kunnen overal tussen 1,2 kg en 2,5 kg wegen, dus is het belangrijk er een uit te kiezen die licht genoeg is om gemakkelijk mee te nemen.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen iets meer te weten te komen over laptops en hun vele verschillende eigenschappen! Er een kopen kan een ontmoedigende taak zijn, maar met deze tips in gedachten ben je er zeker van dat je de perfecte voor je behoeften vindt.

Veel plezier bij het winkelen!

Gerelateerde berichten