Ongemerkt toch weer die kilootjes erbij?

Vraag je je wel eens af waarom je maar niet lijkt af te vallen, hoe hard je het ook probeert? Het kan zijn dat sommige van je dagelijkse gewoontes er stiekem voor zorgen dat je aankomt. In deze blogpost bespreken we 5 van de meest voorkomende gewoontes die bijdragen aan gewichtstoename.

Als je resultaten wilt zien in je reis naar gewichtsverlies, dan is het tijd om wat veranderingen aan te brengen!

Je eet gedachteloos

Kom je langzaam aan in gewicht, ook al heb je je eetgewoonten niet veranderd? Zo ja, dan ben je misschien het slachtoffer van gedachteloos eten. Mindless eten is wanneer je eet zonder aandacht te besteden aan wat of hoeveel je consumeert. Het is gemakkelijk te doen als je afgeleid wordt door je telefoon, TV, of werk. En het kan ernstige gevolgen hebben voor je taille.

Diverse studies hebben aangetoond dat mensen die gedachteloos eten meer kans hebben op overgewicht of obesitas. Ze verbruiken ook meer calorieën dan mensen die met opzet eten. Dus, als je je gedachteloos een weg baant door een zak chips, stop dan en vraag je af of je echt honger hebt. Het zou je wel eens kunnen verbazen dat dat niet zo is.

Je let niet op de portiegrootte

Letten op de portiegrootte is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je probeert af te vallen. Maar het is ook een van de moeilijkste, want het vereist dat je opmerkzaam bent op hoeveel voedsel je eet. Als je merkt dat je je tijdens de maaltijd overeet, probeer dan een kleiner bord te gebruiken of een kleinere portie voedsel van de buffetlijn te nemen. En pas op dat je niet teruggaat voor seconden – ook al is het eten gezond!

Je vertrouwt op suikerhoudende drankjes

We weten allemaal dat suikerhoudende drankjes slecht zijn voor onze taille. Maar wist je dat ze ook je gezonde eetgewoonten kunnen saboteren? Als je na een tussendoortje naar een suikerhoudende drank grijpt, laat je je lichaam in feite denken dat het meer calorieën binnenkrijgt dan het doet. En omdat je lichaam er niet op gebouwd is om die extra calorieën op te slaan, slaat het ze uiteindelijk op als vet. Dus als je de volgende keer naar frisdrank of sportdrank na de snack grijpt, bedenk dan goed wat je je lichaam aandoet.

Je snackt te dicht bij bedtijd

Als je merkt dat je stiekem snacks eet na het avondeten, kun je je gewoonten om ‘s avonds te snoepen beter heroverwegen. S Avonds laat snacken kan op twee manieren tot gewichtstoename leiden. Ten eerste kan het leiden tot te veel eten, omdat je eerder honger hebt als je moe bent. Ten tweede kunnen snacks voor het slapengaan je slaap verstoren, wat leidt tot hogere niveaus van het stresshormoon cortisol.

Als de cortisolspiegel verhoogd is, is je lichaam eerder geneigd vet op te slaan, vooral rond je middelste gedeelte. Om gewichtstoename laat in de nacht te voorkomen, probeer je je laatste maaltijd van de dag minstens drie uur voor het slapengaan te eten. Als je na het eten honger krijgt, grijp dan naar een gezond tussendoortje zoals fruit of groenten in plaats van suikerhoudende of vette voedingsmiddelen. Door een paar eenvoudige veranderingen in je avondroutine aan te brengen, kun je helpen je taille slank te houden.

Je kiest geen gezonde tussendoortjes

Als je een paar kilo wilt afvallen, kun je overwegen je tussendoortjes te beperken. Hoewel het heel normaal is om tussen de maaltijden door een beetje honger te hebben, kan het grazen naar calorierijke tussendoortjes snel oplopen. Bovendien zijn de meeste tussendoortjes zo ontworpen dat ze verslavend zijn, wat het moeilijk kan maken je aan een gezond dieet te houden. Dus als je probeert af te slanken, kun je tijdens je volgende pauze beter de automaat vermijden. Neem in plaats daarvan een stuk fruit of wat noten mee voor als je halverwege de dag trek krijgt. Je taille zal je later dankbaar zijn!

Gerelateerde berichten